Uitgelicht: Wijngaard Hof van Twente?

item

““Durf! Bij twijfel: probeer het gewoon! Kijk per individu naar interesses en talent en niet zo zeer naar werkervaring.””

Ilse Visscher, oprichter

Over de organisatie

Wijngaard Hof van Twente is in 2005 opgericht door Roelof en Ilse Visscher. De wijngaard behoort met 5,5 hectare grond tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Voor de productie van de rode-, witte- en roséwijnen worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat. Op het erf van de familie Visscher worden de druiven verwerkt tot de Twentewijnen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken mee op de Wijngaard & Zorgboerderij.

Bekijk de website

Waarom zijn jullie met Hof van Twente begonnen?

Met ruime ervaring in de zorg, vond ik het stukje integratie binnen mijn vakgebied altijd het meest interessant. Zo is in 2007 de zorgtak binnen Wijngaard Hof van Twente ontstaan: een wijngaard met zorgboerderij. Naast een prachtige plek voor klanten van de winkel of bezoekers van het terras, ook een omgeving waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hun thuis hebben gevonden.

Inmiddels bestaan jullie ruim tien jaar. Waar ben je het meest trots op?

Dat ik een plek heb gecreëerd waar ik mijn twee passies kan combineren:  enerzijds  deel ik mijn kennis en ervaring binnen de werkgroep van de gemeente en ondernemers van Hof van Twente. Binnen de werkgroep wordt er samen gekeken naar nieuwe initiatieven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. Ondernemers delen in de groep hun ervaringen, maar kunnen ook bij elkaar terecht voor advies.
 
Daarnaast runnen we een wijngaard en wijnmakerij op internationaal topniveau en voelt het openen van Neerlands Wijnmakerij als een kroon op tien jaar keihard werken met hulp van vrienden én zeer professionele krachten. Want we leveren per slot van rekening prachtige wijnen op die al diverse prijzen in de wacht hebben gesleept! Van eigen grond een wijn kunnen maken!

Wat was de grootste uitdaging?

Het creëren van een plek voor dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt brengt uitdagingen met zich mee. Maar het is ontzettend belangrijk dat onze maatschappij toegankelijk is voor iedereen, dat mensen zich gelijkwaardig kunnen voelen.  Wij hebben allemaal recht op werk, sport, cultuur, ... maar dit aanbod is niet steeds effectief begrijpbaar en bruikbaar voor iedereen. En het kost energie dat te blijven benadrukken.

Welke tips hebben jullie voor mede – ondernemers?

Vooral doen:

Droom durf doe en deel is mijn motto:
Droom: doe wat je doet met passie, ga er voor!
Durf: lef hebben je droom na te streven, lef hebben om kop boven maaiveld uit te steken
Doen: handen uit de mouwen, gaan, doen!
Deel: doe het met anderen, laat anderen mee profiteren, blij van je worden!

 
Niet doen:

ach, daar ben ik niet zo mee bezig. Niet te pessimistisch….Juist bezig zijn met kansen, moeilijkheden zijn uitdagingen.